Az oldal tetejére!

Gyanított Crohn betegség és bizonyított Crohn esetén államilag finanszírozott vékonybél kapszulás endoszkópos vizsgálati lehetőség!


Kapszula Endoszkópia


PillCam SB vékonybél endoszkóp kapszula a gasztroenterológiai központokban már széles körben használt az endoszkópos vizsgálatokhoz. Ez az endoszkóp kapszula közvetlenül láthatóvá teszi a vékonybél rendellenességeit, alkalmas azok felderítésére és nyomon követésére. Az kapszulás endoszkóp eljárás a hagyományos béltükrözés helyett végezhető és egyszerűbbé, hatékonyabbá teszi az ellátás színvonalát, a vékonybél állapotában értékelését, így segítive az egészségügyi ellátásban dolgozókat az elváltozások diagnosztizálásában. A vékonybél kapszula endoszkópos vizsgálat előnye, hogy olyan helyek, vékonybél szakaszok is elérhetők, amik hagyományos vékonybél tükrözéssel nem lehetségesek. A kapszulaendoszkópiás vizsgálat során szövet mintavétel nem lehetséges ezért leginkább a vékonybél gyulladás gyanúja, Crohn betegség felderítésére, eredmények ellenőrzésére, diagnosztikájára alkalmazott módszer, mivel minden más képalkotó (CT, MR) technikánál átfogóbb és teljesebb képet ad.

A PillCam SB vékonybél kapszula endoszkópia használatával az orvosok megjeleníthetik a teljes vékonybél képét anélkül, hogy a betegnek egy hosszú és kényelmetlen eljáráson kellene keresztülmennie.

Egyszerűen lenyelhető a vitamin méretű endo kapszula, az orvosok pedig azonnal észlelhetik és követhetik a sérüléseket, fekélyeket, daganatokat, és vérzéseket a vékonybélben.

A kapszulás endoszkópia ára a hagyományos vékonybél endoszkópos vizsgálatnál magasabb, de már állami támogatással finanszírozott a gyanított és bizonyított Crohn betegek számára.

A beavatkozást a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő finanszírozza!

Non-invazív eljárás


A kapszulás endoszkópia menete, előnyei:


Endoszkópos vizsgálat menete:

Az endoszkópos vizsgálatokhoz hasonlóan itt is az előkészítés során a tápcsatorna teljes kiürítése, kitisztítása szükséges, mely a vizsgálat előtti napokban hashajtással történik.

A kapszula endoszkópos vizsgálat során a kb. vitamin méretű endo kapszula lenyelése történik. Ezután a képalkotáshoz és képrögzítéshez szükséges érzékelők és felvevő készülékek elhelyezése történik a páciens testén. A következő 8-10 órában a kapszula a bél perisztaltikus mozgásának segítségével halad végig, miközben felvételeket készít.

A vizsgálat során viselt PillCam® Recorder (felvevő készülék) adatait letöltve a szakorvos értékeli a vizsgálat során elkészült képeket. Az endoszkóp kapszula ezek után majd természetes úton távozik a bérendszerből.

Kapszula endoszkópia előnyei:


  • betegbarát, kíméletes endoszkóp vizsgálat
  • fájdalommentes
  • nem szükséges kórházi benntartózkodást
  • nincs munkakiesés
  • nincs altatás
  • Crohn betegség esetén OEP támogatott szűrővizsgálat
  • nincs fertőzésveszély (egyszer használatos eszköz)
  • nincs kellemetlen levegőbefúvás a vizsgálat során
A kapszulás endoszkópos vizsgálat gasztroenterológiai központokban és kórházak gasztroenterológiai osztályán érhetők el. Bővebb felvilágosítást az eljárásról és az állami finanszírozás lehetőségeiről az endoszkópos vizsgálatot végző szakorvosoknál lehetséges.