Kapszula endoszkópia


A videó endoszkópos kapszula az emésztőrendszer diagnosztikai vizsgálatára szolgáló eszköz, amely digitális képeket készít a gyomor, vékonybél és vastagbél szakaszairól, majd ezt egy program segítségével megjelenít és értékelhetővé tesz az illetékes szakember számára.

A történetét már egy korábbi cikkünkben leírtuk, most a vizsgálat menetét szeretnénk ismertetni, azok számára, akik ilyen jellegű vizsgálat előtt állnak.

  

A kapszula endoszkópia egy összetett diagnosztikai rendszer, amelynek több összetevője teszi lehetővé a modern diagnosztikai vizsgálatot. 


A rendszer részei:

  • Érzékelő öv:

Az érzékelő öv a vizsgálat során a páciensen helyezkedi el (akár ruházaton kívül is), célja, hogy érzékelőinek köszönhetően a kapszula által sugárzott jeleket fogadja és továbbítsa, illetve ezen helyezkedik el a Rekorder is.

  • Rekorder:
    A kapszula által készített képeket tárolja el, illetve kisméretű kijelzőjén online nyomon követhető a kapszula elhelyezkedése, állapota.


  • Dokkoló:
    A rekorderen tárolt adatok átvitelét szolgálja a kiértékelő számítógépre, illetve az akkumulátor töltését látja el.


  • Szoftver:
    A számítógépen található program, amely megjeleníti a rekorderen található képeket, ezekből hosszú viedóanyagot készít és különböző funkcióknak köszönhetően segíti a szakemberek számára a video kiértékelését, leletezését.


  • Kapszula:
    kamerával ellátott szerkezet, amely speciális anyagból készült. A perisztaltikus mozgásnak köszönhetően végighalad a tápcsatornán és képeket készít. Adaptív, tehát a mozgási sebességének megfelelően másodpercenként több vagy kevesebb képet tud készteni, amelyet továbbít a rekordernek. Létezik több változata is, a felhasználás pontos helyének megfelelően, leggyakoribb a vékony és vastagbél kapszulák.


  • Teszt kapszula:
    A Crohn betegek esetében amennyiben feltételezhető valamilyen szűkület a bélcsatornában teszt kapszulát alkalmaznak. Az éles kapszula lenyelését megelőzően használják, amennyiben a tesztkapszula nem távozik meghatározott időn belül roncsolásmentesen, úgy az éles kapszula lenyelését további vizsgálatokig vagy egyáltalán nem végzik el. A tesztkapszula amennyiben elakad különböző képalkotó vizsgálatok segítségével meghatározzák a helyét, ez által a szűkületet, elzáródást is. Az elakadt kapszula felszívódik, lebomlik, így veszélytelen.


Magyarországon két esetben állam által finanszírozott a vizsgálat: Ismeretlen eredetű obskurus vérzés, illetve crohn betegség.


A beavatkozás teljesen fájdalommentes, noninvazív, nem igényel kórházi tartózkodást és nagyon minimális a kockázata. Olyan helyekről is készíthető kép, amely a hagyományos endoszkóppal nem megközelíthető. Hátránya, hogy csak diagnosztikai szerepe van, terápiás célra és mintavételre egyenlőre nem alkalmas.


A vékonybélkapszulás vizsgálat menete:


Crohn betegek esetében amennyiben az vizsgálatot végző szakember indokoltnak tartja először teszt kapszulát nyelet, amely, ha roncsolásmentesen távozik akkor folytatódhat a vizsgálat.

A vizsgálat esetében eltérő protokollok érhetőek el az előkészítés tekintetében, ezt mindig a vizsgálatot végző szakember határozza meg. Alap esetben ugyanaz az előkészületi procedúra, mint egy hagyományos flexibilis endoszkópos vizsgálat előtt.

A vizsgálat első lépése, hogy a szakember a kapszulát beprogramozza a páciens adataival az azonosítás érdekében, majd felhelyezi az érzékelő övet és adattároló rekordert a páciensre. Ezt követően a vizsgálatra előkészített aktív kapszulát lenyeli a páciens bő folyadékkal. Rövid idő elteltével érdemes a rekorder online kijelzőjén ellenőrizni, hogy a kapszula tovább haladt-e a gyomorból a vékonybélbe.  

A vizsgálat nem igényli a fekvést, sőt, ha a beteg állapota engedi érdemes mozogni, sétálni. A kórházi tartózkodás alapv-etően nem indokolt, de erről a kezelő orvos dönt.

A teljes vizsgálat 8-10 órát vesz igénybe egyéntől függően, majd ezt követően a kapszula széklettel távozik a továbbiakban nem használható.

A kezelőorvos a rekorderen tárolt képeket feltölti a számítógépre és a speciális program segítségével értékeli azokat, leletet készít. 

A vizsgálat számtalanszor megismételhető, biológia kezelés hatékonyságának ellenőrzésére is tökéletesen alkalmas. 


Magyarországon az egyetemi és oktatókórházakon és megyei kórházakon kívül már több intézményben is elérhető, illetve egyre több magán praxisban is.

Ha Ön crohn betegségben szenved és feltételezhetően érintett a vékonybél szakasza is, úgy abban az esetben kérje a vizsgálatot kezelőorvosánál!

Nézze meg hol érhető el!

http://kapszula.eu/hol-erheto-el