• MI AZ A VIDEÓKAPSZULÁS ENDOSZKÓPIA? 

A videókapszulás endoszkópia egy modern eljárás a belek vizsgálatára. Lényege, hogy egy apró (26x11 mm nagyságú), vezeték nélküli videókamerát tartalmazó kapszulát (PillCamTM) nyel le a beteg, amely végighalad a bélrendszeren és több ezer fotót készít. Ezeket a fotókat a kamera egy felvevő egységnek (rekorder) továbbítja. A fotók áttölthetők számítógépre, és egy program segítségével elemezhetők. A kiértékelés kb. 3 órát vesz igénybe. Két kapszulatípus létezik: a vékonybél, illetve a vastagbél vizsgálatára alkalmas videókapszula. Magyarországon a vékonybeleket vizsgáló kapszula-endoszkópiát végzünk gyermekkorban. A későbbiekben erről lesz szó.

Hazánkban Budapesten és Debrecenben végeznek gyermek-gasztroenterológus irányításával kapszula-endoszkópos vizsgálatot 2 év feletti gyermekek esetében.


  • MI A JELENTŐSÉGE?

A vizsgálat célja a gyomor-vékonybél rendellenességeinek felismerése. Az eljárás során a lenyelt videokamera végighalad az emésztőrendszeren és képeket készít, majd a széklettel együtt távozik. 

A hagyományos endoszkópos eljárásokkal (gyomor- és vastagbéltükrözés) a bélrendszerünknek csak a kezdeti, illetve az alsó szakaszát tudjuk vizsgálni. A vékonybelek területe ezek esetében „vakfolt” marad. Ezeket a területeket tudjuk a kapszula-endoszkópia segítségével láthatóvá tenni.

Vizsgálni tudjuk vele a belek nyálkahártyáját, azt, hogy mennyi idő alatt jut át a kapszula a bélrendszeren, van-e valahol gyulladás, vérzés stb. Hazánkban a vizsgálat két indikációval végezhető: Crohn-betegség diagnózisa és követése, valamint ismeretlen eredetű bélvérzés esetén, amennyiben felső- ill. alsó endoszkópiával nem volt azonosítható a vérzésforrás.



  • MI AZ ELŐNYE A HAGYOMÁNYOS TÜKRÖZÉSES VIZSGÁLATOKHOZ KÉPEST?

Amellett, hogy a vékonybelekről ad információt, a vékonybél kapszula kevésbé megterhelő a beteg számára: nem igényel altatást, sem fájdalomcsillapítást, az előkészítés is egyszerűbb.



  • KIVÁLTHATJA-E TELJES EGÉSZÉBEN A HAGYOMÁNYOS VIZSGÁLÓMÓDSZEREKET?

A kapszula-endoszkópiával nem „spórolható” meg a gyomor- ill. vastagbéltükrözés. Ez a vizsgálat elsősorban a vékonybelekről ad információt, a vastagbél és a gyomor vizsgálatára kevésbé megbízható. A hagyományos béltükrözés és a kapszula-endoszkópia kiegészíti egymást. A szabályozás szerint a videókapszulás vizsgálat állami finanszírozással csak akkor végezhető el, ha előtte megtörtént mind az alsó, mind a felső endoszkópia.  Már csak azért sem helyettesítheti a „hagyományos” tükrözéseket, mert a kapszula-endoszkópia nem alkalmas szövettani minta vételére - ami sokszor elengedhetetlen a diagnózis felállításához - csupán képeket készít. Videó-kapszula esetén a kamera mozgása nem irányítható, így lehetnek olyan területek, amelyek a látóterén kívül maradnak.

 Egészséges vékonybél-nyálkahártya

Crohn-betegségre utaló elváltozás



  • MILYEN ELŐKÉSZÜLETEKET IGÉNYEL A VIZSGÁLAT?


A videókamerás vizsgálat előtt fontos, hogy meggyőződjünk a belek átjárhatóságáról, nehogy szűkület miatt elakadjon a kamera a bélrendszerben. Ennek megelőzése érdekében hasi MR vizsgálat vagy tesztkapszula lenyelése javasolt. A teszt-kapszula méretében és alakjában megegyezik a videókamerát tartalmazó kapszulával. Ha elakad valahol a bélrendszerben, akkor feloldódik, és semmilyen problémát nem okoz.  Ha felmerül, hogy valahol elakadt a tesztkapszula, akkor helyzete megítélhető röntgenfelvételen. Amennyiben a tesztkapszula bizonyos időn belül sikeresen távozik, az éles vizsgálat elvégezhető. 

A vizsgálatot megelőző napon déltől a gyermek csak folyadékot fogyaszthat, a vizsgálat előtt közvetlenül pedig 8-10 órás éhezés szükséges. Hashajtó oldat szükségességéről a béltisztítás során a kapszula-endoszkópiát végző orvos dönt. A vizsgálat csak a beleegyező nyilatkozat aláírását követően végezhető el.


  • HOGYAN ZAJLIK A VIZSGÁLAT?

 Az érzékelő rendszert tartalmazó övet és az adatrögzítőt felhelyezik a gyermekre. Ezt követően éhgyomorra, bő folyadékkal lenyeli a vizsgáló kapszulát. Amennyiben a gyermek képtelen lenyelni a kapszulát, úgy az endoszkóp segítségévél is lehelyezhető altatásban. A kapszula lenyelése után egy órával a vizsgálatot végző orvos ellenőrzi a kapszula helyzetét (bejutott-e a vékonybélbe). Ha minden rendben halad, akkor a kapszula lenyelését követően 2 órával a gyermek folyadékot ihat, 4 órával később már könnyű pépes ételt ehet, ill. gyógyszert is vehet be. Fogyasztható folyadékok: víz, tea, almalé, szűrt húsleves. Átlátszatlan, sűrű vagy piros folyadékoktól, mint pl.: tej, paradicsomlé stb. tartózkodni kell. A vizsgálat kb. 8-10 órán keresztül tart, végét a kapszula telepének lemerülése jelenti. Ezt követően az érzékelő öv eltávolítható a gyermekről. A lenyelt kapszula általában 72 órán belül a széklettel távozik. A vizsgáló kapszulák egyszer használatosak, a wc-kagylóban lehúzhatók.

Fontos annak figyelemmel követése, hogy a kapszula kiürült-e a gyermek szervezetéből (esetleges fotódokumentáció). Amennyiben a videókapszula ürülése elhúzódik, szükség lehet hasi röntgen vizsgálatra, hogy meghatározzuk a kapszula helyzetét a bélrendszerben.



  • MILYEN SZÖVŐDMÉNYEK FORDULHATNAK ELŐ?


Szövődményként a következők fordulhatnak elő: a kapszula elakadása a bélrendszerben, ill. késői kiürülése a bélrendszerből, bélelzáródás, vagy a kapszula légutakba kerülése félrenyelés miatt. Ugyanakkor a tesztkapszula használatával (vagy MR vizsgálattal) nagy valószínűséggel kiszűrjük azokat az eseteket, amikor a kapszula elakadása várható a bélrendszerben, így meglehetősen ritkán találkozunk ezzel a komplikációval.



Forrás: 

⦁    S. Oliva et al: Endoscopy in Pediatric Inflammatory Bowel Disease; JPGN Volume 67, Number 3.

⦁    A. Levine et al: ESPGHAN revised porto criteria for the diagnosis of inflammatory bowel disease in children and adolescents; JPGN Volume 58, Number 6.

⦁    Keuchel, Hagenmüller, Fleischer: Atlas of Video Capsule Endoscopy (Springer, 2006)

⦁    Bene, Gyökeres, Pap: Emésztőszervi endoszkópia (2015)