A Crohn betegség az emésztő rendszer ismeretlen eredetű gyulladásos betegsége, az esetek nagy részében a vékonybél alsó részét és a vastagbelet érinti, de az emésztő traktus bármely szakaszán előfordulhat. A betegség általában a fiatal korban jelentkezik és szakaszosan váltakozva tüneteket produkál. Jellemző tünet a hasmenés, amely vért is tartalmazhat, a görcsös hasi fájdalom, láz, esetenként végbéltáji sipoly vagy repedés. Kísérheti étvágytalanság és súlycsökkenés.

Crohn főkép 2

 

A Crohn betegség krónikus betegség, kiváltó okát nem ismerjük, egyes biológiai kezelések mérséklik a tüneteket, de nem nyújtanak gyógyulást.

A diagnózis a fentebb leírt klinikai tüneteken alapszik. A pontos kép érdekében endoszkópos vizsgálatra kerülhet sor, amely során megvizsgálják a gyulladásos folyamat kiterjedését és súlyosságát, illetve lehetőség nyílik mintavételre bél nyálkahártyából, melynek szövettani feldolgozásával egyéb más betegségek kizárása is megtörténik.

Legfőbb diagnosztikai eszköz az endoszkóp


A diagnosztikai eljárásoknál fontos még megemlíteni a hasi ultrahang vizsgálatot az aktivitás megítélésében, a computer tomográfiát és az MRI-t az esetleges belső sipolyok, tályogok és szűkületek vizsgálata tekintetében. Ezek a képalkotó eljárások a felmerülő műtéti beavatkozások tervezésénél nélkülözhetetlenek.

 

A vékonybél szakaszának érintettséget videó kapszula endogészkópia segítsével vizsgálják. 

 

Magyarországon elérhető kapszulás centrumok :http://kapszula.eu/hol-erheto-el

 

Jelenleg olyan speciális laboratóriumi diagnosztikai módszer, amely a Crohn betegség lehetőségét egyértelműen alátámasztja, vagy kizárja nem áll rendelkezésre.

 

A laboratóriumi vizsgálatoknak elsősorban a már felismert betegségek aktivitásának megítélésében lehet szerepe.

 

Különböző, eltérő, egyénre szabott biológiai (gyógyszeres) kezelés érhető el, amely hatására teljes akár tünetmentesség is elérhető. 

 

A sebészeti beavatkozás akkor válik szükségessé, ha gyógyszerekkel már nem lehet kontrollálni a tüneteket, illetve ha bélelzáródás, tályog vagy egyéb szövődmény alakul ki. A legtöbb esetben a megbetegedett bélszakaszt eltávolítják és ezután a belet ismét egyesítik. Noha a sebészei beavatkozás megszűntetheti az akut panaszokat, mégsem tekinthető gyógyító eljárásnak, mivel a betegség gyakran visszatér az anasztomózisnál vagy az ahhoz közeli bélszakaszon.

 

Fontos a megfelelő táplálkozás, bár jelenlegi ismeretek szerint a tápláléknak nincs szerepe a Crohn betegség létrejöttében, a könnyű ételek fogyasztása kevesebb kellemetlen érzéssel jár, mint a fűszeres, rostdús ételek fogyasztása. A betegek számára kiegyensúlyozott, ízletes, választékos, könnyen emészthető étrend ajánlott.

A Crohn egy krónikus, jelenleg nem gyógyítható betegség, de csak igen ritkán végzetes. Folyamatos gasztroenterológiai megfigyelésre van szükségük a betegségben szenvedőknek és időnként kórházi kezelésre is szorulhatnak, de az egyre hatásosabb biológiai és diagnosztikai eljárásoknak köszönhetően akár teljes tünetmentesség is elérhető, ennek hatásásra képesek teljes életet élni.