A kapszula endoszkópos vizsgálat ma már a mindennapi diagnosztikai eljárások közé tartozik, ám koránt sem volt ez mindig így. Egy viszonylag újnak mondható gyorsan fejlődő, elterjedő képalkotó vizsgáltnak mondható.

Alig 20 évvel ezelőtt 2000-ben jelent meg a Nature nevű folyóiratban az a közlöny, amiben a szerzők (P. Swain vezetésével) egy olyan új módszert mutattak be, ahol egy miniatűr kamera segítségével a teljes vékonybél vizsgálatára lehetőség nyílt. A hagyományos flexibilis endoszkópos vizsgálatok során a nyelőcső, gyomor és a vékonybél egy rövid szakasza, illetve a vastagbél tekinthető át, tehát a vékonybél jelentős része ismeretlen volt a szakemberek számára, ami problémát jelentett, hiszen bizonyos betegségek forrása, tünetei itt találhatók.

2001-ben az FDA engedélyezte, így megkezdődött az eszköz tömeges használata világszerte. Érdekességként itt kell megemlítenünk, hogy a kapszula feltalálója egy izraeli származású villamosmérnök Gavriel Iddan. A leggyakrabban használt kapszula a PillCam, ami ennek az izraeli kapszulának az utódja, viszont ma már találkozhatunk a piacon több résztvevővel is (pl.: Koreai, kínai stb.).

A technikai fejlődésével párhuzamosan a kapszula endoszkópia is egyre precízebbé, megbízhatóbbá vált. Javult a képminőség (felbontás, kamera látószög stb.), bővült az elkészített képek száma, fejletteb kiértékelő szoftverek készültek, kényelmesebbé vált a vizsgálat a ruhán is viselhető övnek köszönhetően, valós idejű megjelenítés is elérhetővé vált, megjelent a teszt kapszula, nyelőcső és vastagbélkapszula is. Ma már teljesen azonos minőségű kép érhető el, mint a hagyományos flexibilis endoszkóppal.

 

Hazánkban az első kapszulás vizsgálatot a győri munkacsoport végezte Rácz István Professzor Úr vezetésével, az első vastagbélkapszulás vizsgálatot pedig Esztergomban jegyezték. Ma már az ország szinte összes megyei és oktató intézményében kérhető a vizsgálat, de számos kisebb városi és magánrendelőben is elérhető.

A kapszulás vizsgálat egy teljesen fájdalommentes eljárás, amelynek diagnosztikai és terápia nyomon követési jelentősége van. Az egyetlen kockázatot a kapszula esetleges elakadása jelentheti, amennyiben bélrendszeri szűkülete van a vizsgált személynek (igen ritka), viszont ennek szűrésére szolgál az úgynevezett Patency (teszt) kapszula, amely esetleges elakadás esetén lebomlik a szervezetben.

A kapszula egy nagyobb vitamin méretével hasonlítható össze, amelynek egyik végén (vastagbél kapszula esetén minkét végén) egy optika található. A kapszula lenyelését követően másodperceként 6-8 kép készül, amely az úgynevezett rekorderre kerül továbbításra, ahol ezek eltárolásra kerülnek. A kapszula működési ideje kb. 8-10 óra, a vizsgálat végét a kapszula lemerülése jelenti, a távozása pedig kb. 10-72 óra székletürítéssel. A vizsgálatot követően a rekorderben eltárolt képeket egy speciális program segítségével szakember elemzi, ez alapján szükség esetén terápiát javasol.

A kapszulás vizsgálat mindenki számára elérhető, nagyon kevés kizáró tényező van. Azok számára ajánlott, akik olyan megbetegedésben szenvednek, amely érintettsége a vékonybélre is kiterjed (Crohn betegség), hiszen ez más módszerrel nem vizsgálható, vagy akik félnek a minimálisan invaziv flexibilis endoszkópos beavatkozástól és szűrő jelleggel szeretnének képet kapni emésztő rendszerük ezen szakaszairól. Fontos megemlíteni, hogy egyelőre csak diagnosztikai jelentőséggel bír a vizsgálat, tehát, amennyiben elváltozást (polipot, daganatot stb.) találnak, úgy a kezelése, terápiája miatt szükségessé válhat a hagyományos endoszkópos vizsgálat.

Magyarországon jelenleg két esetben finanszírozott a beavatkozás, az egyik indikáció a Crohn betegség, a másik pedig az ismeretlen eredetű Obskúrus vérzések.

Ha Ön Crohn betegségben szenved, akkor feltétlen keresse fel kezelőorvosát és kérje a kapszulás vizsgálatot, hogy ellenőrizzék a vékonybél érintettségét is!

Az alábbi weboldalon megtalálja a kapszulás centrumokat:

http://kapszula.eu/hol-erheto-el